Over ons

Vloeren en tapijtenblog

Ik ben Maaike, welkom op mijn blog! Sinds mijn jeugd heb ik met vloeren en tapijten te maken. Mijn oom had namelijk een vloeren- en tapijtenzaak. Toen ik net alleen woonde, mocht ik regelmatig een vloerkleedje bij hem uitkiezen. De zaak van mijn oom is al lang overgenomen, maar vloeren en vloerkleden blijven mij boeien. Vandaar mijn blog. Ik plaats heel wat nieuwtjes, trends en eigen foto's op mijn blog. Je vindt hier tips voor verschillende stijlen van interieur. Kleuren en materialen komen hier volop aan bod. Ik schrijf ook teksten over hoe je je vloeren en tapijten combineert met je meubels en accessoires. Ik wens jullie heel veel leesplezier!

Zoeken

Categorieën

Archief

Recente artikelen

Vloeren en tapijtenblog

Vloeren en tapijten: traditioneel parket

by Bruce Collins

Wat is traditioneel parket?

Traditioneel parket is de naam die gegeven mag worden aan een soort vloer die zijn oorsprong heeft in Frankrijk waar het oorspronkelijk "parqueterie" genoemd werd. Al vanaf het jaar 1600 werden in chique Franse kastelen, zoals het kasteel van Versailles, parketvloeren gelegd. Parket is een soort houten vloer gemaakt van kleine blokken of stroken hout. Ze worden gelegd in een regelmatig en geometrisch patroon. Vroeger werden de houten vloeren vooral geïnstalleerd om de kille vloertegels te bedekken of te vervangen. Tegenwoordig wordt traditioneel parket nog sterk gewaardeerd omwille van het decoratieve effect en de gezellige en warme sfeer.

Verschillende houtsoorten en patronen.

Voor de productie van traditioneel parket wordt gebruikgemaakt van diverse soorten hout, zoals pijnboom, walnoot, esdoorn, pijnboom en eik. Eik is al eeuwen, 's werelds meest gekozen houtsoort. Zelfs vandaag, is de "traditionele" eiken parket nog zeer populair. Daar zijn verschillende redenen voor. Eiken traditioneel parket is zeer duurzaam. Bij verschillende oude herenhuizen is de oude parketvloer nog steeds intact. Een eiken vloer past in elk interieur, zowel klassiek als modern. Eiken parket is beschikbaar in vele kleuren. De meest populaire zijn ongetwijfeld de rode en witte eik. Rode eik is de meest betaalbare. Het zorgt niet alleen voor rood-roze tinten maar ook voor een comfortabele en gastvrije sfeer. Witte eik heeft een strakker effect en past beter in een modern interieur. Traditioneel parket wordt vaak een mozaïekvloer genoemd omwille van de verschillende patronen. Het massieve parket wordt gelegd in regelmatige en geometrische vormen zoals vierkanten en driehoeken. Vaak zien we nog klassieke effecten waarin we sterren en de zon terugvinden. Voor de meeste mensen zijn het haringbeen- of chevronpatroon het meest bekende. Traditioneel parket is oorspronkelijk gemaakt uit 100% massief hout. Tegenwoordig wordt vaak gebruikgemaakt van geprofileerde parketvloeren. Deze bestaan uit lagen van verschillende houtsoorten, bedekt met een laag hardhout.

De installatie en onderhoud van parket.

Het installeren van parketvloeren is een taak die enkel weggelegd is voor professionele installateurs. Vroeger werd gebruik gemaakt van gesmolten bitumen om het parket te installeren. Deze techniek is ondertussen helemaal verdwenen. Tegenwoordig gebruikt met duurzame lijm om de parketvloer te leggen. Traditioneel parket is makkelijk schoon te maken en kan daarom zonder probleem gelegd worden in gangen, woonkamers en slaapkamers. Het is een geweldig, en veel warmer, alternatief voor tegels. Ook parketvloeren moet, Net zoals alle andere houten vloeren regelmatig gereinigd worden. Het volstaat om even te stofzagen en er daarna even over te dweilen met een niet al te vochtige doek. Voor een diepe reiniging zul je een speciale oplossing nodig hebben. Als u dat van plan bent, is uw leverancier de meest geschikte persoon om u te adviseren.

Delen